Úspěšná lyžařka Andrejka

 Na Šumavě se už objevily první sněhové vločky a my jsme si povídali před blížící se zimní sezónou s lyžařkou Andreou Klementovou.

 

      Andrea Klementová je závodnicí Fischer Ski klubu Šumava Vimperk, absolventkou Sportovního gymnázia ve Vimperku a je druhým rokem členkou reprezentačního družstva žen v běhu na lyžích. Jejím osobním trenérem je od žákovských let Petr Steinbach. Vloni vstoupila do dospělého lyžování účastí na světovém poháru v Novém Městě na Moravě, kde jela individuální závod a byla finišmankou štafety.

andrea, sp město 2016

 

Jak hodnotíš předešlou sezónu, která byla tvojí první v dospělé kategorii a zároveň první v reprezentaci?

     Byla to pro mne velká zkušenost. Pohybovat se mezi světovou špičkou a vidět profesionály “v akci” jsem si užívala a snažila se čerpat inspiraci a něco od nich odkoukat. Díky soustředěním a závodům, na které jsem jela s celým reprezentačním družstvem a servisním týmem, jsem navštívila krásná místa po celé Evropě.

 

Premiéra ve světovém poháru v Novém Městě na Moravě byla určitě velkou zkušeností, navíc finiš štafety..

     Ano, byla to velká zkušenost a především motivace. Jet takový závod na domácí půdě a s tolika českými fanoušky kolem trati bylo úžasné. Byla jsem moc ráda, že tam se mnou byla i rodina, která mě velice podpořila a nadále podporuje. V servisu všechno klaplo a já na trati nechala, co jsem mohla. Finišovat v jediné české ženské štafetě pro mě bylo ctí..

 

Jak jsi spokojená s letní přípravou, co se povedlo, kde jsou ještě rezervy?

     Letos je reprezentačním trenérem Radim Duda a do našeho týmu se přidala Kateřina Smutná. To vidím jako obrovskou příležitost. Máme v týmu hodně zkušenou závodnici, která dokázala závodit výborně jak ve světovém poháru tak v dálkových bězích. Snažím se toho od ní co nejvíce naučit a posunout se tak zase o kousek dál.

klemntová, mčr kolečkové lyže, 2.místo

 

 

S holkama si rozumíme, takže na soustředěních je dobrá nálada a i těžké tréninky se pak zvládají lépe. Přes léto jsem se snažila zapracovat na síle rukou a na dynamice. Tak uvidíme, až se zima zeptá..

klementová, příprava livigno

 

 

 

 

 

 

 

Jaký je systém přípravy reprezentačního družstva a jak ji zvládáš kombinovat s klubovou přípravou a školou?

     V přípravě máme přibližně desetidenní reprezentační soustředění každý měsíc. Tam trénujeme pod vedením právě Radima Dudy. Když se vrátím domů, konzultuji tréninkový plán s mým osobním trenérem Petrem Steinbachem. Od září jsem nastoupila na vysokou školu v Plzni. Výběr vysoké školy jsem uzpůsobila právě i dobrým podmínkám k tréninku. Takže i při studiu můžu trénovat. Jen je to občas trochu kolotoč.. (smích)

 

Na mistrovství ČR v běhu na kolečkových lyžích jsi dopadla velice dobře… je to tak?

     Hlavně první závodní den jsem překvapila sama sebe, když jsem na sprintech skončila druhá. V sobotu potom na 10 km skatem jsem s celkovým umístěním nebyla zas tolik spokojená, ale v porovnání s časem z minulého roku jsem se zlepšila. Což je pozitivní zpráva a snad tedy byla letní příprava kvalitní.

 

Jaký je tvůj následující tréninkový program a kdy tě čekají první závody?

     18.10. odjíždím s reprezentací na rakouský ledovec Dachstein, kde najedeme první kilometry na sněhu. Dále potom soustředění v Gallivare ve Švédsku a první závody začátkem prosince v Itálii, kde se jede závod evropského poháru.

 

Letos čekají lyžaře běžce vrcholné akce, jako je mistrovství světa v Lahti a tradiční Tour de ski.. Jak vidíš svoje šance a co je pro tebe vrcholem sezóny?

     Své šance si netroufnu odhadnout.. Samozřejmě bych chtěla prohánět nejlepší holky, nominovat se do nějakého dalšího závodu světového poháru a tam uspět. Za úspěch považuji umístění do bodovaného 30.místa. Vrcholem sezóny je pro mne mistrovství světa do 23 let, kde bych chtěla být do 10. místa. Především bych ale chtěla mít pocit, že jsem v přípravě udělala maximum a na závodech mohu nechat vše, na co mám..

příprava livigno

 

Lyžování je fyzicky velice náročným sportem. Mohla bys v krátkosti popsat, co tě na lyžování baví?

     Radost z pohybu. Příroda. Čerstvý vzduch. Skvělí lidé, které jsem díky lyžování poznala. Atmosféra na závodech. Euforie z dobře odvedené práce..

 

 

 

 

 

 

{jcomments off}