Biatlon na Vodníku ano či ne

Vodník – předložený projekt „nemá smysl“

 

 

DSC 0002

     Mgr.Jiří Hamza, Prezident Českého svazu biatlonu ( cca 1 700 aktivních členů v celé ČR) na veřejném projednávání záměru rozšíření areálu Vodník uvedl, že vybudování biatlonového areálu „má smysl“, když bude stát do 30 mil Kč a Vimperk by měl zaplatit do 15 mil.

 

     Propočet nákladů prvých 3 etap, po jejichž dokončení bude možné areál využívat pouze po část zimy, kdy umělé zasněžování a příroda zajistí dostatek sněhu na pokrytí šotolinových cest, vyšel na 50,2 mil Kč bez DPH tedy 60,7 mil s DPH.

 

     Reálný odhad nákladů po zapojení „vlastní práce“, tedy dodávek MěSL a MěL, a výběrem zhotovitele soutěží o veřejnou zakázku dle místostarosty Ing. Jiřího Caise činí cca 35 mil + DPH tedy 43,2 mil Kč.

 

   Je si pan místostarosta vědom toho, že veřejnou zakázku nelze dělit (vyčlenit práce pro městské firmy), nelze vynucovat subdodavatele a že městské firmy musejí městu účtovat ceny v místě a čase obvyklé?

 

VPK biatlon modely   Podaří se finanční úřad přesvědčit, že areál bude sloužit k podnikání města, a bude možno si DPH ve výši 7,3 mil odečíst a dostat se tak na oněch 35 mil? I kdyby se to povedlo tak částka 35 mil o 1/6 převyšuje sumu, kdy vybudování areálu „má smysl“

 

     A to získáme „nedochůdče“ bez možnosti letních závodů vyžadujících asfaltové dráhy stejně tak jako inlinové bruslení. Z avizovaného využití zbývá nordic walking, pro který, stejně jako pro běh, je ve Vimperku a jeho okolí dostatek jiných příležitostí.

 

     Další otázkou jsou provozní náklady. Na můj dotaz pan Hamza výslovně uvedl, že budou 1 mil Kč a pokryjí energie a zaměstnance. O areál se budou starat MěSL. Mělo by být uvedeno, jaké pracovní pozice budou zřízeny, aby byly vyvráceny fámy, že si tam někdo připravuje „dobré bydlo“.

 

     Jiní lidí odhadují provozní náklady násobně vyšší. Hovořili o celkových provozních nákladech.

 

     Zaručí se pan Hamza a další prosazovatelé daného záměru, že provoz areálu nebude město stát více, a doplatí případný rozdíl – uzavřou příslušné ručitelské smlouvy?

 

 

     Z výše uvedeného vyplývá, že tak jak je navržen, areál nemá smysl, a je třeba ho ve stávající podobě odmítnout. 

 

text : Ing. Milan Straka

foto : vimpersko.cz