Akční školení Červený kříž

Akční školení členů Červeného kříže proběhlo na Šumavě díky Horské službě

 

     Celkem jedenáct dobrovolných členů humanitárních jednotek ČČK ze 4 oblastních spolků ČČK se o prvním prosincovém víkendu zúčastnilo dvoudenního školení vedeného lektory z Horské služby. Seznámili se tak s posláním a činností Horské služby a prakticky si vyzkoušeli práci s lavinovým vyhledávačem, imobilizaci a transport raněných a péči o raněného zasypaného lavinou, procvičili si resuscitaci a seznámili se s vybavením používaným horskými záchranáři.

 

     Lektoři nevynechali ani zásady bezpečného pohybu na horách, aplikaci pro mobilní telefony a jednotné číslo Horské služby.

 

     Oba dny tak byly nabité novými znalostmi a zkušenosti a díky lektorům Ondřeji Zemanovi a Jaromíru Forstovi jsme odjížděli opět o něco informovanější o možnostech pomoci i prevenci.

 

     Možná se ptáte, proč se Červený kříž vzdělává zrovna na horách, když tam je přece Horská služba a ani k lavinám naše humanitární jednotky nevyjíždí. Každý člověk by měl znát úskalí pohybu na horách nebo sněhu, s nadcházející zimou se také může stát, že bližní bude potřebovat pomoc. A zachránit ho může i znalost telefonního čísla.

 

     Když se stane neštěstí, nezasáhne jen zraněné, ale i jejich blízké, rodinu, kamarády,… Podporu v těžké chvíli jim mohou poskytnout členové humanitárních jednotek ČČK, kteří jsou proškolení také v psychosociální podpoře. Aby však mohli poskytovat správné informace, měli by být seznámeni s problematikou různých mimořádných událostí. Dobrovolník a profesionál totiž může být totéž.

 

Text a foto: Zuzana Pelikánová

 

{gallery}vimperk/2016/12_prosinec/dobrovolnik{/gallery}

 

{jcomments off}