Splnil si svůj velký sen

Kavárna a pražírna  na náměstí. To je splněný sen 

 Karla Hrunka.

 

Co Vás přimělo provozovat vlastní kavárnu spojenou s pražírnou kávy?

Provozovat vlastní kavárnu ve Vimperku je pokračování plnění si mého snu o kávě. Po 6 letech získávání zkušeností o druzích kávy, její přípravě, mletí či čerstvosti, jsem se rozhodl obohatit své znalosti na kurzech o kávě. Ve „škole kávy“ pod vedením, ve světě uznávaného odborníka na kávu, Roberta Trevisana, jsem se zdokonaloval v oblasti „degustace a pražení kávy“ a pak už následoval nákup pražičky, zelené kávy a Vimperk má tak na náměstí pražírnu a kavárnu.

 

1

 

 

Co to vlastně káva je?

Káva je vlastně ovoce. Plod je podobný naší třešni, kde uvnitř jsou dvě proti sobě položená semena-kávová zrna. Pravlastí kávovníku je Etiopie, kde v oblasti „Kaffa“ rostou obě dnes již sbírané odrůdy kávovníku a to jak Arabica tak Robusta. Tyto tzv. „čisté druhy“ jsou k dostání pouze ve specializovaných kavárnách, jako je naše nebo ve specializovaných obchodech. Ostatní prodávané kávy jsou směsi různých kvalit.

 

2

 

Kolik druhů kávy pražíte?

V současné době pražím 7 druhů kávy. Mají různé chutě i jiný obsah kofeinu. Většina lidí dává přednost chuti kávy druhu Arabica. Robusta má ale také své fanoušky hlavně pro svůj vyšší obsah kofeinu.

 

3

 

 

Je káva zdravá?

Dva nejpopulárnější nápoje na Zemi jsou voda a káva. Káva je zpravidla první nápoj, který si na celém světě lidé hned ráno dávají. Lahůdka v podobě kávy přináší lidem úžasný pocit. Výzkumy prokázaly, že káva je zdravá a že si ji mohou lidé dopřávat denně. Ačkoliv je mýtus o dehydratačních účincích kávy hojně rozšířen, nebyl prokázán a zavodňovací účinky kávy jsou shodné s vodou.

 

4

 

 

Pražíte jenom pro svou Kavárnu na Náměstí a co by jste o pražení řekl?

Ano. Pražení je zázračný proces, při kterém se rozvíjí všechny vůně a chutě kávového zrna. Upražit kávu správně vyžaduje velké zkušenosti a vědomosti. Každá káva potřebuje jinou teplotu i jinou délku pražení. Pro zákazníka je tedy dobré zkoušet, ochutnávat a porovnávat nejen druhy káv, ale také rozdíly odlišně upražených káv. Pokud je káva namletá těsně před přípravou, zachovává si to nejlepší aroma a chuť. Káva v mé kavárně je připravována obsluhou, která taktéž absolvovala ve „škole kávy“ kurz baristů. Tento kurz se specializuje na přípravu a výrobu kvalitní kávy, obzvláště espressa a nápojů na něm založených jako je cappuccino nebo café latte. 

 

5

 

 

{gallery}vimperk/2016/fotky_zdenek_formanek/prosinec/kavarna_na_namesti/{/gallery}

 

Děkuji za rozhovor a přeji hodně štěstí.

Zdeněk Formánek