Večerní pátrání po páru běžkařů

Manželé na běžkách 7. ledna v odpoledních hodinách nedorazili na místo smluveného srazu, museli je v okolí Zadova hledat horští záchranáři.


 Oba vyrazili na túru s tím, že jejich syn zatím bude jezdit na zadovských sjezdových tratích. „Dali si sraz ve čtyři odpoledne, a když nedojeli, syn volal otci na mobil. Ten mu sdělil, že už přejeli Pláně a co nevidět do Zadova dojedou,“ uvedl Václav Kouba, zasahující člen horské služby Šumava. Dodal, že syn se rodičů nedočkal a otcův telefon poté sice vyzváněl, ale nikdo jej nebral. Kolem tři čtvrti na šest tedy vše nahlásil na stanici HS.

 

„Dva jsme začali prohledávat okolí s tím, že podle synových údajů by měli snad být nedaleko. Telefon skutečně vyzváněl marně, takže jsme projeli všechny možné přístupové cesty od Plání,“ popsal akci Václav Kouba. Když ani v půl sedmé večer nebyli manželé k nalezení, záchranáři povolali do pátrací akce dalších pět kolegů a pohřešování obou běžkařů také nahlásili Policii ČR.

 

„Až kolem sedmé se nám manželé sami ohlásili. Zcela se ztratili, vůbec netušili, kudy se pohybují a dojeli do restaurace asi kilometr za Zadovem, takže nás nějakým způsobem minuli,“ doplnil Václav Kouba. Paní si telefon zapomněla v ubytovacím zařízení a teprve v restauraci si prý nabili údajně vybitý mobil manželův a zavolali synovi. Dřív se prý nemohli s nikým spojit, takže bloudili, dokud nenašli útočiště.

 

„Celá událost skončila šťastně, ale vzhledem k panujícímu počasí mohlo dojít k tragédii. Včera ráno jsme na centrální Šumavě naměřili 24 stupňů pod nulou,“ komentoval večerní pátrání Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Připomněl, že kdyby měli manželé mobil nabitý, mohli se s členy HS spojit ihned, jakmile zbloudili. „Syn se zachoval správně, ale kdybychom se mohli oběma dovolat, nemuselo dojít k pátrání, při kterém naši záchranáři najeli přibližně sto kilometrů po všech cestách kolem Zadova,“ prohlásil náčelník Janďura.

 

 

-tzhsčr-