OČI VZHŮRU

Toto takřka víkendové zatmění (nastane z pátka na sobotu) budeme pozorovat očima, a to navíc za velmi dobrých podmínek. Měsíc se při maximální fázi úkazu přiblíží k plnému zemskému stínu na 0,02°, což už je považované za nejistotu hranice plného stínu v rámci jeho neostrosti při velmi zvýšené sluneční aktivitě.

 

     Mohlo by tak být dokonce procentuálně extrémě malým částečným zatměním. Toto maximální a takřka kontaktní přiblížení nastane v 1 hodinu 44 minut (v sobotu ráno) a Měsíc při něm bude 47° vysoko nad obzorem v souhvězdí Lva.  Potemnělý bude horní okraj Měsíce (potemnění bude očima pozorovatelné již asi 25 minut před maximální fází a ještě 25 minut po ní). 

 

 polomesic

 Jestli přemýšlíte, zda už je ten pravý čas se uvelebit do postele, tak věřte, že obloha si bude chystat pro nás ještě jedno překvápko. V brzkých ranních hodinách se k nám vrátí kometa po pěti a čtvrt roce a přiblíží se Zemi „jen” na 12 milionů kilometrů.

Bude viditelná i pouhým okem, ale pro lepší zážitek je dobré vzít si dalekohled. Tato kometa byla objevena už v roce 1948, a to předními astronomy, z nichž dva pocházeli z bývalého Československa.

 

 

 A jak na obloze kometu poznáte?

     Velice snadno. Díky své blízkosti bude hodně zářit, její „hlava” bude zbarvená do modro-zelena a její ocas bude připomínat vějíř. Její osobitá barva je způsobena vypařováním uhlíku, z něhož se stává plyn, který pak svítí zeleně ve vesmírném vakuu.

Bylo by škoda o tuto výjimečnou podívanou přijít!

 

 

 

{jcomments off}