Zraněná dívka ve snowparku

Jízda po dráze určené pro snowboardisty na Zadově se 4.března ráno nevyplatila čtrnáctileté lyžařce, záchranáři k ní museli povolat vrtulník.

 

K nehodě došlo krátce po deváté a podle svědků najela lyžařka na terénní nerovnost a několik metrů letěla. „Po dopadu si podle všeho způsobila otřes mozku. Kromě toho si stěžovala na silné bolesti v zádech, takže pád musel být skutečně tvrdý,“ uvedl k nehodě Josef Tischler, zasahující člen Horské služby Šumava.

Záchranáři dívce po základním vyšetření nasadili krční límec a zafixovali jí do vakuové matrace. „Pak jsme jí umístili na sáně a svezli k naší stanici. Když k nám dorazila sanitka Rychlé zdravotnické pomoci z Vacova, požádali jsme po krátké konzultaci o pomoc i vrtulník leteckých záchranářů Armády ČR z Bechyně,“ doplnil Josef Tischler.

 

Členové HS pak urychleně označili plochu pro bezproblémové přistání. „Podařilo se nám s posádkou vrtulníku spojit přímo ještě během letu, takže jsme je mohli navigovat tak, aby dosedli bez jakýchkoliv problémů,“ řekl Josef Tischler s tím, že koordinace s pozemními i leteckými zdravotnickými záchranáři byla opět naprosto perfektní a profesionální.

 

„Vrtulník LZS pak zraněnou dívku dopravil k dalšímu ošetření do českobudějovické nemocnice,“ dodal Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Připomněl pak, že přestože je v nižších polohách již předjaří, na horách je stále dostatek sněhu a zimní počasí. „Lyžaři by proto neměli přeceňovat své schopnosti a neměli by především jezdit v místech, která jsou určena pro jiný druh zimních sportů,“ varoval náčelník Janďura.

 

 

tzhsčr