“Lego pro velký” mělo úspěch

VOLYŇSKÁ ROUBENKA NAŽIVO NA PRAŽSKÉM VELETRHU

 

Praha na přelomu ledna a února hostila dva významné veletrhy: Dřevostavby, Moderní vytápění na Výstavišti v Holešovicích a FOR PASIV, CESTY DŘEVA v Letňanech. Ani na jednom nechyběla VOŠ a SPŠ Volyně nejen v roli ávštěvníků, ale především vystavovatelů. V obou případech jde o významné komerční akce, na které nebývá přizváno mnoho nefiremních vystavovatelů, o to cennější je  úspěch, kteří zde volyňští  zaznamenali.

 

Více Mgr. Ivana Jandová :

 

“Ve dnech 9. až 11. února se konal veletrh CESTY DŘEVA. Jeho cílem bylo mapovat cestu dřeva z lesa přes jeho zpracování až po výrobu srubů, roubenek a jiných dřevostaveb. V rámci doprovodného programu proběhl projekt ROUBENKA NAŽIVO. Citujeme z tiskové zprávy: „.. kdy studenti Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy Volyně ve spolupráci s firmou DEKWOOD stavěli průčelí roubenky.

Studenti 3. ročníku vyšší odborné školy pod vedením svého učitele Štefana Šmíra nejdříve ve školním CNC centru všechny části stavby vyrobili a následně v Praze smontovali.

Samotná montáž pak probíhala pod dohledem zaměstnanců firmy DK Dvořák, jedním z nich byl Robert Trefný, nedávný absolvent volyňské vošky. Tuto část akce trefně jeden ze studentů charakterizoval jako „Lego pro velký (21+)“, protože stavba připravená na CNC zařízení se opravdu skládá jako Lego, jen kostičky jsou „trochu“ větší.

Jak stavba rostla, zvětšovala se zvědavost okolí, v průběhu veletrhu pak roubenka „mátla tělem“, protože se tvářila jako profi stavba a návštěvníci se například dožadovali firemního katalogu, zajímali se o uzavření kontraktu a byli zaskočeni, že se jedná o školní realizaci.

 

lego pro velky 7

 

Na závěr několik čísel: výroba trvala 10 hodin, montáž přibližně 10 hodin v 8 lidech, výška roubenky byla 7 metrů, délka 10, studenti odhadují, že při montáži navzpíral každý z nich přibližně 800 kg.

Celá akce pak pro ně může skončit happy endem. Majitel spolupracující firmy jim totiž nabídl práci.

A jaký bude osud roubenky? Po skončení veletrhu byla rozebrána, uskladněna a jako výstavní stánek má sloužit dalších pět let. Její čas přijde opět napřesrok.”

 

Kavlita a praciznost nejen v teorii, ale i v praxi, kterou škola preferuje, dostává opravdu reálný rozměr v přítomnosti a hlavně v budoucnosti. Kvalitní  tým pedagogů a odborných pracovníků, vedení školy, nadaní studenti a chuť a zájem se prosadit – to jsou devizy, kterými se škola už po léta může pochlubit. Odrazem jsou úspěchy na podobně prestižních akcích a uplatnitelnost studentů  dále na trhu práce.

 

{gallery}susice/2017/03_brezen/legoprovelky/{/gallery}

 

-red-

{jcomments off}