Jednotka SS se bránila do poslední chvíle

Nelehké podmínky měli letos aktéři oslav konce válečných bitev na Kvildě. Historická technika dorazila ve sněhu už v pátek a účastníci se připravovali tentokrát i na boj s počasím.

 

124-DSC 0168

145-DSC 0201

 

Hned několik událostí si Kvilda včera, za účasti stovek diváků připomněla – boje z let 1938 a 1945 a okolnosti, které jim předcházely. Připomínka událostí, které se v těchto místech odehrály nejen v samotném závěru druhé světové války i ‘mimo bitevní pole’ (Pochod smrti do Lidic), byla místy až  drsně realistická. Pochopitelně nechyběla ani pietní vzpomínka u pomníku neznámého vojína, možnost prohlížet si vojenskou techniku mimo bojovou vřavu a závěrečná zábava.

 

001-DSC 0002

063-DSC 0084

 

162-DSC 0223

 

 

Němci se ke konci války snažili dostat hlavně do amerického zajetí, protože u Rusů by je čekala okamžitá smrt. Zatímco wehrmacht už boje vzdával,  příslušníci SS se bránili do posledních chvil…

Diváci ocenili i podrobný zasvěcený komentář, kterým po celý den provázel akci starosta Kvildy Václav Vostradovský.

 

164-DSC 0226

 

Všem, kteří letošní akci připravili, patří poděkování za  perfektně odvedenou práci,která nejen starším generacím připomíná okolnosti a dopady nejtragičtějších konfliktů v dějinách národa.

 

Na akci se podílely hostující kluby 16th Armored Division Club Praha, KVH Kleist České Budějovice, KVH Bergowci Plzeň,KVH plukovníka Fanty, KHZ při KVV – České Budějovice a na místě je i poděkování všem sponzorům a parnerům, bez nichž by se akce podobného rozsahu  konat nemohla. 

 

Atmosféru včerejšího dne na Kvildě, ke které přispěli svou hojnou účastí diváci, si připomeňte  rozsáhlou fotogalerií.

Foto Zdeněk FORMÁNEK sumava.eu

 

{gallery}vimperk/2017/fotky_zdenek_formanek/duben/kvilda/{/gallery}

 

{jcomments off}