2

Obnovená kaple svaté Hildegardy

Lesy ČR na Šumavě obnovily kapli svaté Hildegardy

 

     Nedaleko Velhartic v blízkosti osady Horní Staňkov (obec Velhartice, okres Klatovy, Plzeňský kraj) byla péčí státního podniku Lesy České republiky obnovena kaple svaté Hildegardy, a to na místě a v přesném půdorysu původní stejnojmenné kaple. Původní stavba bohužel zchátrala takovým způsobem, že ji nebylo možné zachránit a její torzo muselo být strženo a kaple byla vystavěna na nových základech zcela nová.

 

unnamed

 

     Příběh stavby, která málem zcela zanikla, začíná koncem 19. století, kdy tehdejší majitel panství v Horním Staňkově JUDr. Gustav Schreiner nechal kapli postavit po předčasné smrti své nejstarší, osmnáctileté dcery Hildy v místech, která měla ráda a kde si jako malá často hrávala. Kaple byla zasvěcena její patronce, svaté Hildegardě. Po 2. světové válce došlo k nucenému vysídlení původních majitelů a na základě tzv. Benešových dekretů byl jejich majetek včetně kaple zkonfiskován. Kaple se přídělovou listinou dostala do soukromých rukou, ale následně kaple postupně chátrala, došlo ke zničení či zcizení veškerého inventáře kaple, časem k propadnutí a zřícení střechy, následně klenutého stropu, což mělo za následek totální destrukci a devastaci kaple. V konečné fázi zbylo z původní kaple pouze torzo obvodových zdí.

 

     Vzhledem k tomu, že kaple je obklopena lesními porosty ve správě státního podniku Lesy ČR, vstoupila v létě roku 2014 lesní správa Železná Ruda v jednání s majiteli s cílem získání stavby a pozemku do majetku státu za účelem následného obnovení kaple. Stavba i pozemek se na základě darovací smlouvy staly v roce 2016 majetkem státu, čímž bylo umožněno Lesům ČR zahájit další kroky pro obnovu zničené kaple. Projektová dokumentace byla vyhotovena pouze podle dobových fotografií, vlastní stavba byla zahájena v květnu a dokončena v červenci roku 2017. Okolí kaple bylo následně vhodně upraveno a zároveň byl instalován informační panel a venkovní posezení.

 

     Obnova kaple svaté Hildegardy bude završena v neděli 17. září 2017 slavnostním vysvěcením a následnou mší svatou, jež bude celebrována českobudějovickým biskupem Mons. ThDr. Vlastimilem Kročilem, Ph. D. a farářem velhartické farnosti P. Vendelínem Zboroněm. Ke společnému setkání jsou na tuto akci srdečně zváni místní obyvatelé, rodáci a příznivci Šumavy, na všech přístupových komunikacích bude označen příjezd ke kapli. Poblíž kaple bude možnost pohodlně zaparkovat a zajištěno je i občerstvení na místě samém. Začátek akce bude v 10.30 hodin.

 

     Financování obnovy kaple svaté Hildegardy bylo zajištěno z vlastních zdrojů státního podniku Lesy České republiky v rámci tzv. Programu 2020, sloužícího k zajištění cílů veřejného zájmu v celkové výši 468.218 Kč. Na obnově kaple se podíleli také současní obyvatelé osady Horní Staňkov, kterým se podařilo sehnat historické materiály a fotografie původní stavby. Poděkování patří také řezbáři panu Karlu Tittlovi z Velhartic, který zhotovil nový inventář kaple a zhotovil a věnoval venkovní posezení a kříž s umučením Ježíše Krista.

 

 

{gallery}vimperk/2017/09_zari/obnoveni_kaple{/gallery}

 

     Lesy ČR v předmětné lokalitě Šumavy v minulosti vybudovaly odpočívadla a přístřešky pro turisty; obnovily také zajímavé turistické stezky, zrenovovaly několik studánek, vybudovaly turistické stezky v oblasti Čertova jezera, dvě naučné stezky v oblasti Petrovic u Sušice nazývané Vlčí jámy a Dolování zlata, z Annína vede naučná stezka Radešovské skály zaměřená geologicky-přírodovědně. Jednou z posledních zajímavých staveb bylo vybudování tzv. Kneippových lázní na potoce v Železné Rudě. V současnosti lesní správa Železná Ruda připravuje výstavbu rozhledny na vrcholu hory Můstek.

 

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR). Podnik ročně vytěží v průměru 7 až 8 milionů m3 dřeva.

     Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že Lesy ČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

 

{jcomments off}