Holubice smíření v Prachaticích

HOLUBICE SMÍŘENÍ V PRACHATICKÉM KOSTELE

 

     Výtvarná instalace mladé české akademické sochařky Josefíny Jonášové vznikla speciálně pro projekt Smíření 2016, jenž v listopadu 2016 zorganizovalo několik mladých lidí ve spolupráci se Sdružením Ackermann-Gemeinde a spolkem Antikomplex.

IMG 9564

 

     Cílem projektu bylo v rámci několika provázaných aktivit nejen reflektovat temnou kapitolu naší minulosti – poválečné vysídlení (a mnohdy vyhnání) německy mluvícího obyvatelstva – ale i poukázat na příběhy lidí, které minulost propojila a nerozdělila, kteří sami ukazují, jak může naše soužití vypadat v budoucnu. Projekt se skládal z několika částí – diskuze, „Koncertu smíření“, při němž byla poprvé prezentována také tato výtvarná instalace, a výstavy „Pod jednou střechou“, která mapuje příběhy Čechů a Němců, jež spojuje jeden dům a kteří se pod jeho střechou setkávají, naslouchají si, tvoří, pláčou a nasazují se pro okolí.

 

     Sochařka Josefína Jonášová se rozhodla myšlenku projektu ztvárnit v podobě holubice, která na svých křídlech nese kufry. Setkávají se zde významy holubice jako symbolu Ducha svatého i jako symbolu míru a smíření. Vzpomínáme-li na odsun, pak vzpomínáme i na kufry, ve kterých si vyhnanci odnášeli svůj majetek. Holubice, biblický symbol Hospodinova míru, naznačuje, kterým směrem je možné se ke smíření dostat. Výtvarná instalace byla doposud k vidění v Praze, ve Filipově, v Brně a nyní se na několik následujících měsíců přesunula právě do Prachatic.

 

Při návštěvě Prachatic proto zavítejte do kostela sv. Jakuba Staršího a prohlédněte si Holubici smíření!

 

Za Sdružení Ackermann-Gemeinde,

Anežka Holubová 

 

{jcomments off}