pf2018

Osvětlení budovy ZŠ TGM

Osvětlení budovy ZŠ TGM Pražská 167 v období státních svátků a svátků dalších

 

Toto osvětlení je v řídícím programu pevně nastaveno, začátek se řídí západem slunce.pf2018

Štědrý den – budova bude osvětlena do 02.00 hodin v barvách modrá a bílá

25. 12. – osvětlení do 24.00 v barvách fialová a bílá

26. 12. – do 24.00 bude budova osvětlena oranžovou, žlutou a bílou

Silvestr – po 15 minutách předvede osvětlení svůj show program do 24.00, poté bude škola zářit v barvách trikolóry

Státní svátky – 1. ledna, 8. května, 28. září, 28. října

O státních svátcích bude budova svítit v barvách trikolóry, červená, bílá, modrá, jež se v jednotlivých pásech střídají.

Ve dnech 1. května, 5. července, 6. července, 17. listopadu bude budova osvícena barvami města Vimperk, to znamená červenou a bílou.

V ostatní dny je škola nasvícena ve žlutobílé kombinaci.

Pro oslavy školy byly zvoleny barvy žlutá a modrá, tuto kombinaci je možné vybrat podle potřeb, není nastavena na konkrétní dny.

Osvětlení se řídí délkou dne, až se bude den prodlužovat, začne budova svítit později. Budova zhasne až na výjimky v půlnoci, v ranních hodinách se opět rozsvítí.

 

Osvětlení školy zajišťovala firma ELTODO OSVĚTLENÍ se světelným designérem Jaroslavem Smetanou.

Pana J. Smetany jsme se zeptali.

 

Jak se přihodí, že se člověk stane světelným designerem?

     V mém případě šlo o postupný proces. Nejdříve jsem začal pro bývalého kolegu tvořit reálné 3D modely různých objektů, na které on navrhoval osvětlení. Postupem času a v souvislosti s jeho odchodem jsem se naučil navrhovat (designovat) sám. V současné době mám za sebou více jak 100 osvětlených objektů, návrhů osvětlení a 8 let praxe. 

 

Co je důležité pro Vaši profesi?

     Podle mého názoru je důležitá určitá technická zdatnost a preciznost, znalost světelných veličin a principů z fyzikálního hlediska, kreativní duch, estetické vnímání světa kolem sebe a samozřejmě schopnost tyto vlastnosti propojit mezi sebou. 

 

Kterými nasvícenými objekty se můžete pochlubit? 

     Nejvíce jsem hrdý na osvětlení Petřínské rozhledny v Praze, z dalších projektů je to například osvětlení radnice hlavního města Prahy a radnice v Českých Budějovicích, osvětlení lokality Zámeckého náměstí a kostela sv. Alžběty v Teplicích, kostel Matky Boží v Lounech, chrám A. Něvského v Sofii (Bulharsko), soubor původních vodárenských budov v Görlitzu (Německo), Chodovská tvrz a Podskalská celnice v Praze, radnice v Prešově a Státní divadlo v Košicích (Slovensko). 

 

Bude k nim patřit také naše škola? 

     Určitě ano! Myslím, že se nakonec podařilo vytvořit nadčasové osvětlení, které ukazuje budovu školy a její architektonické a stavební prvky v úplně novém “světle”. Navíc díky možnosti změny osvětlení je ho možné používat i jako určitý komunikační nástroj. 

 

S jakými neobvyklostmi, zajímavostmi či potížemi jste se při nasvícení naší školy setkal? 

     Určitou potíž vždy představuje umístění svítidel a komponentů na objekt tak, aby co nejméně narušovaly jeho vzhled přes den. Další výzvou (hlavně pro realizátora) je citlivé umístění a uchycení materiálu do fasád a na římsy. V případě Vaší školy to bylo o něco jednodušší, protože současně s instalací osvětlení probíhala celková rekonstrukce fasád. Po drobných zádrhelech se nakonec podařilo vše umístit dle mých a hlavně dle představ zástupců města a památkářů. Svítidla byla navíc opatřena povrchovou barvou shodnou s novou barvou fasády.

     Nevím, jestli je to zajímavost v pravém slova smyslu, ale vždy mě překvapí a potěší, když výsledné osvětlení správně “funguje” s objektem. Mám na mysli, jak světlo dokáže efektivně zvýraznit dominanty, vybrané architektonické prvky a vykouzlit úplně jiný dojem.

     59 světel umístěných na fasádě budovy skýtá různé možnosti barevnosti, jež budou využity jako komunikační nástroj.

 

Vimperští si nadělili neobvyklý dárek, tak ať je potěší a pobaví, stejně jako návštěvníky našeho města! 

 

Dagmar Rückerová  

 

 

 {jcomments off}