Studentská platforma INVENTA

Studentská platforma INVENTA se představuje

 

     Mladí lidé mají dnes nespočet možností, jak vyjet do zahraničí – od prázdninové dovolené přes jazykové kurzy až po zahraniční studium nebo dobrovolnické kanderaprojekty. Navíc díky Evropské unii a programům jako například Erasmus+ mohou dnešní studenti vyjet do jakékoliv evropské země a za finanční podpory EU načerpat cenné zkušenosti v zahraničí a zároveň si zlepšit jazykové dovednosti.

 

     Nicméně najít ten správný zahraniční výjezd a zvládnout si cestování dopředu naplánovat není úplně jednoduchý úkol. Jak najít všechny potřebné informace o dané zemi? Jak napsat motivační dopis na zahraniční univerzitu? Jaké jsou možnosti zahraničních výjezdů a který výjezd je pro mě nejlepší?

 

     Podobnými otázkami jsme si prošli i my, studenti a absolventi vimperského gymnázia, kteří své zážitky sbírali na krátkodobých i dlouhodobých pobytech v cizině. Z vlastní zkušenosti víme, že udělat první krok je to nejtěžší a mít vedle sebe někoho, na koho se můžete obrátit o radu a pomoc při plánování, je cenná podpora. S tímto cílem jsme společně vytvořili platformu INVENTA, která studenty a absolventy vimperského gymnázia spojuje se všemi zájemci o zahraniční výjezdy (https://goo.gl/WMc7iM).

grabmulerova

 

     Hlavním cílem INVENTY je mentoring studentů, kteří by do zahraničí rádi vyjeli, jen neví, jak na to nebo kde najít potřebné informace. Díky INVENTĚ si může každý student najít svého osobního mentora, který zažil daný typ zahraničního výjezdu. Skrze webové stránky absolventa přímo osloví a zjistí potřebné informace přímo z první ruky. Jako například maturantka Gábina, která se díky mentoringu podívala do Španělska a zažila mezinárodní projekt Evropské unie zaměřený na neformální vzdělávání.

 

     Ptáte se, kde všude už vimperští studenti byli? Kromě celé řady evropských zemí mají INVENTA mentoři zkušenost například z Nového Zélandu, Thajska, Nepálu ale i Kanady, Mexika a USA. Někteří INVENTA mentoři studují na prestižních zahraničních univerzitách a nabízejí současným studentům pomoc při přijímacím řízení a vyřizování jazykových certifikátů pro studium v zahraničí. Jiní mentoři mají zkušenosti s dobrovolnictvím a pomáhali v Indii, Rusku, Itálii nebo Jihoafrické republice. Další rádi cestují a objevují krásy cizích zemí skrze dobrodružné výpravy a nabízejí pomoc při plánování zahraničních cest. Profily INVENTA mentorů jsou různorodé a nabízejí mnoho inspirace. Co všechny mentory spojuje je nadšení pro cestování, učení se cizích jazyků a posouvání vlastních hranic.predotova

 

     Kromě mentoringu skrze online platformu a sdílení aktuálních zážitků na našem Facebooku INVENTA (https://goo.gl/nQh8aS) tým pořádá tematické semináře, kde se studenti mohou s mentory osobně potkat a dozvědět se více o plánování a organizaci vlastních zahraničních výjezdů včetně možností stipendií a finanční podpory. Další workshop, tentokrát zaměřený na dobrovolnictví za hranicemi, se koná 6.4. od 14 hod. v Kavárně ve Skále, kam jsou všichni zájemci o dobrovolnictví srdečně zváni (https://goo.gl/SErDAc).

 

     Ať jste rodičem budoucího cestovatele, studentem, který chce zažít svoje vlastní dobrodružství nebo Vimperákem, který v našich tipech najde inspiraci. INVENTA je tu pro vás!

 

plakat-dobrovolnictvi

 

Za INVENTA tým se na setkání těší

Vimperáci Majda, Kája, Dominik a Verča 

 

{jcomments off}