Babišova vláda překročila mantinely


 

Experti: Babišova vláda překročila jeden z mantinelů demokracie
Březnová změna systemizace státní správy byla porušením zákona

Experti výzvy Mantinely demokracie hodnotili březnovou změnu systemizace služebních a pracovních míst ve státní správě. Babišova vláda schválila změny na Úřadu vlády, ministerstvech a dalších úřadech. Dotkly se také Generálního finančního ředitelství. Rozsahem sice nejde o zásadní změny, ale vláda porušila významná ustanovení služebního zákona. 

Vláda navíc další zásah do státní správy provedla jen pár měsíců potom, co obměnila čtvrtinu odborných náměstků na ministerstvech. Z tohoto důvodu se Fórum expertů shodlo, že vláda v demisi  překročila mantinel č. 8: „Vláda neobchází služební zákon neopodstatněnou systemizací služebních a pracovních míst.” Na nezákonné jednání vlády upozornila Rekonstrukce státu už dřív v právní analýze. Článek o ní vydal zpravodajský server iRozhlas a Deník

Nezávislost státní služby má chránit náměstek

V roce 2015 vznikla na Ministerstvu vnitra pozice “náměstka pro státní službu”, kterému se někdy říká “superúředník”. Nese odpovědnost za to, že vláda opravdu respektuje služební zákon. Má hlídat, aby zásahy do státní správy nebyly účelové a politické, ale férové a koncepční. 

Pojďme společně napsat dopis, který Josefu Postráneckému vysvětlí, proč je pro nás toto téma důležité.

Komu mám napsat?
statnisluzba@mvcr.cz

Napište panu náměstku Postráneckému dle svého nejlepšího vědémí a svědomí. Inspirovat se můžete například tady:  

Dobrý den,
sleduji kroky vlády v demisi a zarazilo mě, že v dubnu vláda opět přeházela místa na Úřadu vlády, ministerstvech a několika dalších úřadech. Experti spojení s výzvou Mantinely demokracie teď navíc říkají, že Vaše kroky byly porušením služebního zákona. To určitě není dobrá vizitka pro naši demokracii. Jako náměstek pro státní službu byste měl dohlížet na to, aby vláda dělala změny ve státní správně systematicky a podloženě, ne svévolně. Můžete mi tedy vysvětlit, jak je tedy možné, že dovolíte, aby vláda rozhodla nezákonně? Udělal jste něco pro to, abyste tyto změny odvrátil? A můžu Vám věřit, že se pokusíte vzdorovat větším “nájezdům” na státní správu v budoucnu?

Podívejte se na celé stanovisko Fóra expertů

Co říkají k dalším změnám experti?

Karel Eliáš, autor občanského zákoníku:
„Provedené vládní opatření podle mého názoru naplňuje samo o sobě znak nízké intenzity, protože provedené změny nejsou rozsáhlé. Nicméně v kontextu dalších vládních kroků, k nimž se Fórum expertů již vyjadřovalo, nutně narůstá pochybnost, zdali nejde o „salámovou metodu” sledující sice dílčí opatření, která však ve svém souhrnu v posledku povedou k podstatné změně demokratických poměrů v naší zemi.”

Jitka Jelínková, odbornice na správní právo:
„Další změna systemizace pouhé tři měsíce po té, co 1. 1. 2018 nabyla účinnosti, je sama o sobě výsledkem zřejmě: a) nekompetence „vládnutí státní správou“, chaotičnosti a účelovosti přístupu k jednotlivým správním agendám, nebo b) potřeby zbavovat se nepohodlných státních zaměstnanců na nižších pozicích, než jsou odborní náměstci, a nahrazovat je lidmi loajálnějšími vedení ministerstev a dalších úřadů.”

Petr Pithart, bývalý předseda vlády a Senátu:„Masaryk řekl, že demokracie je především dobrá administrativa. Pokládal tedy dobré fungování úřadů pro každodennost milionů za důležitější než cokoli jiného, co se jinak spojuje s demokracií. Takové fungování ovšem zaručuje mj. respektovaný služební zákon, kterým jako platným (ale neúčinným) jsme blafovali EU snad 12 let(!).”

 

 

Tereza Krištofová

Rekonstrukce státu