Silniční vláček k Černému jezeru

Silniční vláček startuje z Železné Rudy

 

     Největší novinkou letošní letní sezóny a bezesporu atrakcí pro malé i velké návštěvníky centrální části Šumavy bude silniční vláček, který začal vozit turisty vlak2již od úterý 10. července. Vláček vyjíždí ráno z Železné Rudy a trasa povede přes Belveder, Hofmanky, Špičácké sedlo a končí na Černém jezeře.

 

     Lokomotiva se dvěma vagónky má celkovou kapacitu šedesát míst a další dvě místa jsou vyhrazena pro vozíčkáře. Spoj bude přes den pendlovat mezi Špičáckým sedlem a Černým jezerem a večer se vrací do Železné Rudy. Vláček jezdí v letní sezóně každý den kromě pondělí. Ráno vyjíždí z Železné Rudy v 9:30, dále potom ze Špičáckého sedla na Černé jezero v 10:15, ve 13:00 a v 15:00 hodin. Zpět z Černého jezera jede na Špič. sedlo v 11:30, ve 14 h a v 16 hodin. Spoj končí jízdou ze sedla do Železné Rudy v půl páté odpoledne.

 

„Důležité je pro nás ekologické kritérium, vláček jezdí na plyn a splňuje všechny emisní normy. Jízda mezi Špičáckým sedlem a Černým jezerem přijde na 50,-Kč, rodinné jízdné(1 dospělý a dvě děti do 15 let) stojí 80 korun. Dále jízdenky v jednotlivých úsecích Železná Ruda – Belveder, Belveder – Hofmanky a Hofmanky – Špičácké sedlo vyjdou na 30,-Kč. Vozíčkáři mají jízdy zdarma,“sděluje úvodem starosta Železné Rudy Michal Šnebergr.

 

„Jízdní řád jsme museli skloubit s omezeními danými Správou Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava a také přizpůsobit Lesům ČR, které cestu mezi sedlem a jezerem využívají. Vláček bude užitečný pro vozíčkáře a další zdravotně postižené, kterým přinese snazší dostupnost celé oblasti a Černého jezera. Také senioři a rodiče s malými dětmi určitě tuto novinku uvítají,“dodává Michal Šnebergr.

 

Investice tohoto projektu přišla město na 5 milionů korun, z toho polovinu pokryla dotace od Ministerstva pro místní rozvoj a dále městu přispěl i Plzeňský kraj. Dle zájmu turistů a návštěvníků Šumavy o tento způsob dopravy plánují Železnorudští do budoucna připravit pro vláček i další trasy.

 

Již dříve doprava na Černé jezero existovala a také jí zajišťovalo město Železná Ruda. V šedesátých letech minulého století jezdil k jezeru autobus až do roku 1989, potom ještě v roce 2010 byla linka krátce obnovena.

 

vlak1

 

Ing. Michal Šnebergr

 {jcomments off}