Nejdelší úplné zatmění Měsíce už dnes

 

Delší úplné zatmění Měsíce než v pátek zažijí lidé až v červnu 2123. 

 

zatmeni mesice

 

     Na páteční noční obloze bude k vidění mimořádný astronomický jev. Úplné zatmění Měsíce, které nastane v pátek o půl desáté večer, potrvá 103 minut a bude nejdelším úplným zatměním, jaké se na noční obloze odehraje v tomto století. „Až 9. června 2123 nastane úplné zatmění Měsíce, které potrvá déle, konkrétně 1 hodinu a 46 minut,“ uvedly Česká astronomická společnost a Astronomický ústav Akademie věd.

 

     Meteorologové pro pozorování slibují dobré podmínky, i když ne zcela ideální.

 

     Úplné zatmění Měsíce, kdy se jeho kotouč dostal do středu zemského stínu, se naposledy odehrálo v roce 2011, tehdy ale trvalo 100 minut.

     Úplné zatmění začne o půl desáté večer, zhruba o tři čtvrtě hodiny dříve se objeví ztmavlý úplněk nad jihovýchodním obzorem. Již v té chvíli ho bude stín zakrývat ze třetiny, od levého dolního okraje.

     Středem zemského stínu projde Měsíc ve 22:22 hodin a úplné zatmění skončí ve 23:13. Jak upozornili astronomové, během zatmění nastane zároveň takzvaný mikroúplněk, kdy se Měsíc dostane do vzdálenosti 406 222 kilometrů od Země. Je v té době o 14 procent menší než při opačném jevu, který se nazývá superúplněk a letos nastal 2. ledna.

 

     Celý astronomický zážitek pak doplní neobvykle jasná planeta Mars, jež se ve stejné době dostane do velké opozice se Sluncem. Meteorologové na páteční večer a noc předpovídají poměrně dobré pozorovací podmínky. I když ještě během dne má být na velké části území silná oblačnost. Postupně se však bude rozplývat, a i kdyby někde trvala déle, dlouhý čas zatmění umožní pozorovat minimálně část vzácného jevu.

     Na zeměkouli bude zatmění pozorovatelné z celé Evropy, Asie i Afriky.

 

Video: https://vimeo.com/253544865

 

{jcomments off}