rode

V Rohde & Schwarz se zvýšily mzdy

Zaměstnancům závodu Rohde & Schwarz ve Vimperku se opět po roce výrazně navýšily mzdy

 

V novém obchodním roce si platově polepší v průměru o 12,5 procenta

 

     Více než 700 zaměstnancům jihočeského závodu Rohde & Schwarz ve Vimperku se od 1. července 2018 navýšily mzdy. V průměru vzrostla hodinová rodemzda zaměstnanců o 9,9 %. Další prostředky získají zaměstnanci v podobě mimořádné odměny, která činí 2,6 % objemu mezd vyplacených v uplynulém obchodním roce.

 

     Nejvíce si polepší zaměstnanci na dělnicko-technických profesích. Řádově na výplatních páskách objeví částku až o několik tisíc vyšší. Kromě úpravy platů, která znamená pro firmu Rohde & Schwarz navýšení mzdových prostředků o více než 45 miliónů korun, plánuje závod také vysoké investice do inovací. Do nákupu strojů a další modernizace firma v novém obchodním roce investuje 75 miliónů korun.

 

     „Nárůst mezd poznali naši zaměstnanci již v červnové výplatě, kdy byla vyplacena první polovina mimořádné odměny. Další navýšení zaregistrují zaměstnanci ve výplatních páskách za měsíc červenec. Nárůst mezd je logickým krokem. Práce našich lidí si velice vážíme. Kromě adekvátního platového ohodnocení plánujeme investovat nemalé finanční prostředky i do zlepšení infrastruktury a pracovního prostředí,“ říká prokurista vimperského závodu Rohde & Schwarz Tomáš Kadeřábek.

 

     Úprava platových podmínek je výsledkem usilovných jednání zástupců společnosti Rohde & Schwarz a Základní organizace odborového svazu KOVO. Přestože došlo k uzavření kolektivní smlouvy až tento pátek, nároky zaměstnanců se podle nové kolektivní smlouvy posuzují zpětně od 1. 7. 2018. Dosavadní benefity, jako je dotované stravování, příspěvek na penzijní připojištění, příspěvek na dopravu a mnoho dalšího, zůstávají nadále v platnosti.

 

     „Jsme rádi, že jsme v rámci kolektivního vyjednávání došli ke společné shodě, která z velké časti respektuje naše požadavky a zároveň zohledňuje možnosti firmy. Letošní jednání nebylo pro všechny zúčastněné jednoduché, protože součástí nové kolektivní smlouvy je také zcela nový mzdový předpis. Zásadní změnou je nová kategorizace pracovních pozic a přesun podstatné části pohyblivých složek mzdy do tarifní hodinové mzdy. Rovněž jsme se dohodli na navýšení některých příplatků nad rámec zákona. Vzrostl příplatek za noční práci, příplatek za sobotní práci a příplatek za vedení pracovní skupiny. Zároveň došlo k podstatnému nárůstu minimální hodinové mzdy, která vzrostla z 85 Kč/h na 126,39 Kč/h, což činí nárůst o bezmála 49 %. To jistě uvítají noví zaměstnanci, kteří ve firmě začínají na nejnižších pracovních pozicích,“ uvedl předseda odborové organizace v závodu Rohde & Schwarz Marek Malý. 

 

Mgr. Lucie Laštíková 

{jcomments off}