” Chatbot ”projekt vimperských studentů

 

Šumava nám nabízí krásná místa, která stojí za návštěvu. Lidé však často chodí pouze na ta nejznámější a o mnohých zajímavých místech často ani neví. Právě s tím by nám mohl pomoci Chatbot. Nástroj, se kterým mezi šumavské turisty přicházejí studenti z vimperského gymnázia. Jak celý projekt vznikl, co bylo jeho podnětem a jakou roli v něm hraje Karel Klostermann? To a další se dozvíte v následujícím článku.

 

dsc04244

 

Pracujete na projektu, který odkrývá krásy Šumavy. Co bylo vlastně prvotním impulsem k jeho založení?

 

(Jan Švejda)

Chtěli jsme návštěvníkům jednoduchou formou Šumavu představit. Zdálo se nám, že informací o Šumavě je spoustu, ale pokud přesně nevíte, co hledat, neexistuje medium, které by Vás Šumavou provedlo. Našim cílem bylo vytvořit platformu, kde informace jednoduše najdete a dozvíte se tak to důležité a zajímavé z místa, kde se právě nacházíte.

dsc04282

 

(Samuel Jirouš)

Také se nám líbila myšlenka aplikace, telefon máte totiž vždy při sobě. Najdete si v něm výlet, který je zobrazen na mapě i s Vaší polohou, vydáte se na připravenou trasu a celou dobu můžete sledovat, kde se na trase nacházíte. Nemusíte se tak bát, že někde minete odbočku. V průběhů výletů se také odkrýváte příběhy jednotlivých míst. Vyrazíte tak na výlet a jediné, co potřebujete, je telefon. Nemusíte nic hledat v mapě nebo číst v knižním průvodci, všechno máte na jednom místě – v našem chatbotovi.

 

(Lukáš Rasocha)

Celou dobu s Vámi skrze chatbota komunikuje Karel Klostermann, který Vám vypráví příběhy o daných místech a výletech, ale také o svém životě. Právě tato interaktivní forma dělá z chatbota ideálního průvodce Šumavou. Chatbota si ale můžete procházet i doma, virtuálně se tak projdete Šumavou.

 

(Samuel Jirouš)

Většina lidí na Šumavě chodí na ty nejznámější místa – Prameny Vltavy, Březník, Černou horu a další. Je tady toho ale mnohem víc, kam se podívat. Zapomenutá místa s velkým příběhem, nádherné vyhlídky i příroda. Mnoho lidí ale o těchto místech neví. Chtěli jsme lidem ukázat příběhy, historii a přírodu Šumavy. Chtěli jsme ale informace předávat interaktivní formou – jednoduše a stručně. Nechtěli jsme psát knížku – začali jsme s webovkami a chatbotem, který se nám v průběhu zalíbil více. Právě proto jsme se rozhodli ho dále rozvíjet.

 

Jaké funkce by měl kromě vzdělávání ostatním přinášet?

 

page-02

 

(Lukáš Rasocha)

Obecně má chatbot funkce dvě. Zaprvé návštěvníkům Šumavu ukázat. Chatbot Vám doporučí, kam se vydat, kam si vyrazit na kole, ale také Vám sdělí informace o daném místě. Zadruhé by jim měl pomáhat – když jste na výletě, podíváte se do chatbota na mapu a víte kam jet. Pracujeme ale i na dalších funkcích, např. předpovědi počasí, originálním filtru fotografií, nebo hře pro děti.

 

Jak už bylo řečeno, mezi šumavské nadšence přicházíte s tzv. Chatbotem. Ne každý ale určitě ví, o co přesně jde. Mohli byste nám ho krátce představit?

 

 

(Lukáš Rasocha)

Náš chatbot je napojený na chatovací aplikaci Messenger. Stejně tak, jako když si píšete s kamarádem, skrze chatbota si píšete s Karlem Klostermannem, který má předem definováno, co Vám chce ukázat. V praxi to vypadá tak, že Vás chatbot navádí, co dělat. Chatbot technologie pracuje také s umělou inteligencí, na jejímž intenzivnějším zapojení stále pracujeme. Můžete například do chatu napsat slovo „Srní“ a chatbot Vám představí obec a nabídne Vám zajímavá místa v okolí včetně tipů na výlety. Má stejné funkce jako aplikace, pouze s Vámi komunikuje jinak, vypráví Vám příběh a tím Vás intuitivně provází obsahem. Chatbot se tak stane Vaším osobním průvodcem Šumavou, šumavským kamarádem.

 

V Chatbotovi nás Šumavou provází Karel Klostermann. Existuje o něm nějaká informace, kterou jste se sami dozvěděli až díky Chatbotu?

 

(Samuel Jirouš)

Ano, samozřejmě! Díky projektu se dozvídáme spoustu věcí nejen o Karlu Klostermannovi, ale hlavně o Šumavě. Jak už jsme zmínili, s chatbotem si píšete stejně jako se svým kamarádem a zde je ten kamarád právě Karel Klostermann. Napíšete mu, kam chcete jít a on vám doporučí oblast včetně aktivit. Nenapadl nás nikdo jiný, kdo by Šumavu znal lépe než on, mimo jiné tento rok také slavíme 170 výročí od jeho narození. S životem Karla Klostermanna nám velmi pomohl Václav Sklenář ze spolku Karla Klostermanna.

 

Já si často o nějakém místě rád přečtu. Když na to místo pak dorazím, je to velmi zvláštní, uvědomit si, co se tam všechno stalo a jak to tam vypadá dnes. Je zde spousta míst, kde dříve stály vesnice. Dnes zde najdete pouze zbytky základů, travnaté pláně a obvykle křížek – je to velmi zvláštní.

 

Chatbot není jenom pro dospělé – dětem totiž přináší hravé dobrodružství v okolí Srní. O jakou hru se zde jedná?

 

page-01(Samuel Jirouš)

Hra zapojí děti do poznávání Šumavy. S Janou Hůlovcovou, autorkou blogu „Čenda na síti“, jsme vytvořili hru, kde pes Čenda provází děti po okolí Srní. Děti dostanou do ruky mobil, odpovídají na otázky a za správnou odpověď se jim zobrazí mapa s dalším úkolem. Na trase musejí také hledat „poklady“ – schované krabičky s kódem, který jim opět zobrazí další stanoviště. Po dokončení úkolu dostanou uživatelé odměnu na Hotelech Srní, se kterými spolupracujeme.

 

V Chatbotovi mohu také napsat kouzelné heslo ,,Šumavské pohledy’’. Prozradíte, co se pod ním skrývá a jak na něj Karel Klostermann zareaguje?

 

(Jan Švejda)

Skrze tuto funkci Vám vždy jednou za týden pošle Karel Klostermann šumavský pohled od Jirky Albrechta. Jirkovo pohledy můžete najít i v obchodech po Šumavě, každý rok také vydává svůj šumavský kalendář. Pokud například ze Šumavy nejste, můžete s horami zůstat pořád v kontaktu. Stačí se přihlásit k odběru a každý týden vám kousek Šumavy přijde v podobě elektronického šumavského pohledu.

 

A na závěr otázka, co mi nedá spát… Celý projekt se týká Šumavy, vy všichni odsud rovněž pocházíte. Kdybyste měli ostatním doporučit jedno jediné místo, které musí určitě navštívit, jaké by to bylo?

 

(Samuel Jirouš)

Mě se hodně líbí na Zhůří, oblíbenou mám ale i oblast Zadova, údolí Křemelné nebo Losenice. Zde chystáme náš další obsah, který budeme do chatbota postupně přidávat.

 

(Lukáš Rasocha)

Já jezdím rád na Javorník, Královský kámen, tímhle směrem. Jezdím ale rád hlavně pro to, že už to tam znám dlouho a mám to kousek.

 

(Jan Švejda)

Mě se líbí oblast Bučiny – je odtud krásný výhled. Když je hezky, jsou vidět i Alpy, stejně tak z Černé Hory.

 

Jak sami vidíte, na Šumavě se nám díky klukům zrodila naprosto nová dimenze výletů v přírodě. Pokud Vás celý projekt zaujal, neváhejte a podívejte se na webovou stránku www.pruvodce-sumavou.cz, nebo na https://m.me/KarelKlostermann, kde si můžete sami Chatbota vyzkoušet! 

 

Anna Křížová

 

{jcomments off}