hasici

Přehledně volby 2022

 

Snimek obrazovky 2022-09-25 v19.53.15Komunální volby 2022 jsou za námi.

 

Právě proběhlé komunální volby nám ukázaly několik zajímavostí.

 

Že lidé i na komunální úrovni volí strany, a nikoliv jedince, je vidět na výsledku SPD. Ta, kdyby byla schopna postavit ne 10-ti ale 17-ti člennou kandidátku, získala by ne jeden ale hned dva své historicky první mandáty ve vimperském zastupitelstvu. Desetičlenná kandidátka je ale i tak lepší než nulová kandidátka KSČM , jež tak poprvé v novodobé historii vůbec kandidátku nevytvořila. Absurditu vimperkého politického rybníčku dokumentuje tatáž neschopnost Pirátů. Mimořádná je ale politická impotence lokálního hnutí ANO. Celorepublikově má okolo 30% podpory a z politologického hlediska je nepostavení kandidátky ve Vimperku čirý politický diletantismus.

 

Volba 2022 přinesla nejnižší volební účast od roku 1989 – jen necelých 38%. A opět potvrdila – že lidé nevolí výrazné jedince, odvážné jedince s vizí, pracanty umějící vytvořit pracovní místa, lidi s odpovědností za sebe ale i za své zaměstnance. Ale že průměrný Vimperák preferuje méně nápadné, méně konfliktní kandidáty, ideálně s titulem, kteří raději záplatují staré, než aby se snažili vytvořit moderní pokrokové nové.

O to víc je třeba ocenit a přát si, aby v následujících letech, bylo více Vimperk osvěžujících zrealizovaných nápadů jako namátkově idea Miroslava Hyrmana Šumavský food festival, či Vimperk žije party kolem Petra Samka.

 

Výsledky voleb jsou známé. Jde na ně pohlížet z mnoha úhlů. Jedním z nich je hodnocení práce zastupitelů, které snadno zjistíme porovnáním počtu hlasů v posledních volbách před čtyřmi lety a nyní. Někteří o značnou část důvěry přišli a hlasy znovu nedostali, jiní naopak dosáhli zisku lepšího než naposledy. Ať tak či onak, přejme si, aby ze sebe všichni zastupitelé v následujících letech dokázali ve prospěch města dostat to nejlepší, co v nich je a za čtyři roky jsme k volbám šli v mnohem početnějším počtu, ocenit jejich neotřelá řešení, odvahu a vize.

 

 

 

Kdo že tedy u voličů také “vyhrál” ?

Přehled zastupitelů 2018/2022 a trendy v počtech volených hlasů.        Přehled zvolených zastupitelů 2022 dle počtu hlasů

Snimek obrazovky 2022-09-25 v20.53.34  Snimek obrazovky 2022-09-25 v22.18.23

 V tabulce nejsou zahrnuti nekandidující v roce 2018 pro nekomparovatelnost.

 Volby 2018 přehledně zde .

  

pro sumava.eu uzdravuje    
MUDr Marek Matoušek

  

 {jcomments off}