2

Zlatá stezka na Hohenbogenu

2

 

Spolek Zlatá stezka na Hogenbogenu

Poslední sobotu 29. září se uskutečnil výlet spolku Zlatá stezka, na vrchol hory Schwarzriegel 1079 m.n.m., pohoří Hohenbogen. Již od samého rána bylo jasné, že počasí nám bude přát a že výhled z rozhledny na Hohenbogenu bude stát za to. Na vrchol hory jsme vyjeli lanovkou a musím přiznat, že i když svítilo krásně sluníčko, nedalo se říci, že by bylo teplo. To ale nemohlo pokazit naší dobrou náladu.

 

Došli jsme až k věži, která sloužila jako odposlouchávací stanice pro americkou, německou a francouzskou armádu. Americké jednotky zde působily do roku 1992, francouzské až do roku 1994. Stanice byla v roce 2004 uzavřena a 75 metrů vysoká hlavní věž byla vybavena vnějším schodištěm a vyhlídkovou plošinou ve výšce 50 metrů, která je po celý rok přístupná veřejnosti jako rozhledna.

13

 

Prohlídku jedné z věží, až pod kruhový prstenec v osmém patře, jsme měli možnost absolvovat ve dvou skupinách. Dozvěděli jsme se zajímavosti o práci bývalé obsluhy stanice a mohli si prohlédnout i místnost s vybavením pro odposlech radioprovozu vojenských letadel i armády ve východním bloku. V současné době slouží věže pro civilní kontrolu leteckého provozu.

Kdo se nebál výšek a schodů (250) vystoupal po kovových schodech na rozhlednu a pak za odměnu měl možnost spatřit všechny hlavní vrcholy bavorské a české Šumavy.

Nedaleko rozhledny na vrcholu je restaurace, kde jsme poobědvali. Na venkovní, před větrem chráněné terase, se příjemně posedělo. Při zpáteční cestě lanovkou bylo možno pozorovat návštěvníky, hlavně rodiče s dětmi, jak sjíždí dolů na bobové dráze.

 

Zpáteční cestu vybral řidič autobusu přes hraniční přechod Folmava a dovezl nás bezpečně jako vždy až domů. Zájezd organizovali  němečtí a čeští členové spolku a patří jim dík. Byl to příjemně a také zajímavě prožitý den.

 

Členové spolku Zlatá Stezka

 

{gallery}susice/2018/10_rijen/zlata_stezka/{/gallery}