021

Ocenění pro dárce krve

 

logo kriz

 

 

  

 

Český červený kříž připravil pro dárce krve medaile i Zlaté kříže

 

 

 

 

 

 

       Dárcovství krve je vysoce humánní čin, díky kterému jsou zachraňovány mnohé lidské životy – lidí vážně nemocných, zraněných, novorozenců i jejich maminek.

 

 

 

 

       Dárci krve, kteří darovali krev bez nároku na příspěvek již 10x, 20x nebo 40x, jsou oceňováni plaketou prof. MUDr. Jana Jánského, ti, kdo darovali krev již 80x, pak Zlatým křížem 3. třídy. Toto oceňování provádí Český červený kříž Prachatice.

 
023

 

 

 

       V letošním roce jsme pro dárce krve připravili slavnostní předávání stříbrných a zlatých plaket a Zlatých křížů na čtvrtek 21. listopadu v Radničním sále v Prachaticích. K poděkování dárcům se připojili také místostarosta města Prachatice Jan Klimeš a za Oblastní spolek ČČK Prachatice členky oblastní výkonné rady ČČK Silvie Janošťáková, předsedkyně, a Jana Benešová.

 

 

 

 

       Poděkování pro své pojištěnce připravily také tři zdravotní pojišťovny – Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR, Česká průmyslová zdravotní pojišťovna a Vojenská zdravotní pojišťovna. Hudební dárek věnoval dárcům krve soubor CINK, který působí při SPgŠ Prachatice.

 

 

 

 

       Ocenění převzalo celkem 36 držitelů stříbrné a zlaté medaile prof. MUDr. Jana Jánského a čtyři držitelé Zlatého kříže 3. třídy. Dárci krve obdrželi také dárky ze sociálně terapeutické dílny Spolku Slunečnice. V závěru akce jsme se pak věnovali dotazům na svozové autobusy v dalším roce nebo na výhody zdravotních pojišťoven pro bezpříspěvkové dárce krve.

 

 

 

 

       Někteří dárci krve se bohužel nemohli k ocenění dostavit, jejich ocenění bude možné vyzvednout na Dni otevřených dveří, který na prachatickém Červeném kříži proběhne 11. prosince, dále každou středu v 8-16h v sídle OS ČČK Prachatice nebo jindy podle domluvy.

 

 

 

 

       Dárcovství krve na Prachaticku je realizováno díky Jihočeskému kraji, Ministerstvu zdravotnictví ČR, a obcím Prachatice, Vimperk, Volary, Čkyně, Vlachovo Březí, Husinec, Netolice, Lhenice a Hracholusky.

 

 

 

Text: Zuzana Pelikánová
Foto: Eliška Pelikánová

{gallery}Jitka/listopad/darci{/gallery} 

{jcomments off}