Z volarské pošty se chystají odejít všichni doručovatelé

Česká pošta připravuje od podzimu změny, díky kterým například v jihočeských Volarech ukončí pracovní poměr všech pět poštovních doručovatelů. A nikoho z vedení pošty to zjevně netrápí. Po Volarech se zpráva rychle rozšířila, snažili jsme se zjistit, co je na tom pravdy a co vede pošťáky k hromadným výpovědím.

 

Díky restruktualizaci České pošty od září 2021 zanikne třídění došlé pošty na „periferních” menších poštách. Důvodem by údajně měly být finanční úspory, ale selským rozumem tomu tak rozhodně nebude. Doposud se došlá pošta třídila přímo ve Volarech, kam byla každý všední den přivezena dodávkou kolem 8. hodiny ranní z Prachatic. Poštovní doručovatelé si poštu roztřídili na jednotlivé rajóny a tu během dne roznesly a rozvezly. Odpolední vyúčtování opět provedly na poště ve Volarech a tím jejich pracovní den skončil.

 

Od září se pošta na jednotlivé rajóny bude třídit pro Volary v Prachaticích. Co to znamená? Změní se pracoviště, čili pošťáci dojedou na 6. hodinu ranní do Prachatic, kde si poštu roztřídí a poté vyrazí směr Volary a dále na Lenoru či Novou Pec. Místo jednoho vozidla jako doposud, pojedou do Volar dva až tři vozy. Přijde Vám to jako úspora? Odpoledne po roznesení pošty musí opět zaměstanci vyúčtovat, ale nikoliv ve Volarech, jako doposud, ale opět s vozy dojedou do Prachatic. Pouze pochozí doručovatelé ve městě nebudou muset jezdit účtovat do 20 km vzdálených Prachatic. Následně po ukončení práce čeká doručovatele opět přesun po pracovní době do Volar.

 

Lehce se dá spočítat, že místo jedné dodávky, která ujela 40 km, najedou tři auta za den 120 km. I školák prvního stupně si spočítá, co vyjde levněji. Ještě je nutné dodat, že tzv. cesťáky by pošta dle současných zjištění neproplácela, čas strávený navíc v práci za stejně “vysoký” plat by byl asi o 3 hodiny delší při cestě autobusem. Nemluvě o tom, že plat poštovních doručovatelů je hluboko po průměrnou mzdou v České republice.

 

Není se proto co divit, že s novými podmínkami nikdo z doručovatelů nesouhlasí a práci, která je mnoho let bavila, chtě nechtě opustí. Změny se ale netýkají otevírací doby pošty ve Volarech, ta zůstává zachována. Nic se nezmění ani pro občany doma, Česká pošta bude muset zajistit nové doručovatele, zřejmě z Prachatic a blízkého okolí. Místní ale přijdou o “své známé tváře”.

 

Zjistili jsme, že nejde o změnu jen ve Volarech, ale v rámci okresu budou doručovatelé z Netolic nově dojíždět třídit poštu do Vodňan, z Vlachova Březí do Prachatic a ze Stach dokonce do tři desítky vzdálených Strakonic. Lze tedy očekávat, že odliv doručovatelů znalých místních poměrů bude i v jiných městech okresu. Pravděpodobně jde o celorepublikovou změnu, která ale bude ve výsledku znamenat velký odliv současných pracovníků. A jednoho z největších zaměstnavatelů v České republice to zatím nechává chladným.

 

(ir)