Mladí zdravotníci se utkali po 2 letech

 kriz

 

Mladí zdravotníci z celého okresu se utkali po 2 letech

 

 

       Umět poskytnout první pomoc poraněným či nemocným lidem by měl každý člověk. Všichni umíme číst i psát, ale kdo si je jistý, že si bude vědět rady v situaci, kdy je potřeba první pomoc poskytnout?

 

       Na okresní soutěži mladých zdravotníků změřily své síly a dovednosti žáci ze zdravotnických kroužků z 10 základních škol z okresu Prachatice, celkem soutěžilo 20 družstev. Přivítal je i místostarosta města Prachatice Miroslav Lorenc.

       Na soutěžních stanovištích se děti setkaly nejen s ošetřením různých poranění, musely si poradit s pobodáním, zlomeninami, poraněním oka či popáleninami, transportem zraněných a obvazovou technikou. 

 

       Někomu se dařilo lépe, někdo se nechal zaskočit, někdo přišel poprvé obhlédnout si soutěž a vyzkoušet si, jak to půjde. O umístění družstev pak rozhodovalo i několik málo bodů a výsledky byly někdy velmi těsné.

 

       Vítězi na 1. stupni byla ZŠ Vacov, na 2. stupni děti z kroužku Mladý zdravotník při OS ČČK Prachatice. Obě družstva tak čeká postup na krajské kolo, jež proběhne 31. května v Písku.

 

       Současně proběhla také soutěž Mladý záchranář – dokaž, že umíš, kterou organizuje Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje, Územní odbor Prachatice. Zde si soutěžící museli poradit s třemi disciplínami: požární příprava, srážení PET lahví pomocí džberové stříkačky, evakuační zavazadlo.

       Moc děkujeme partnerům DDM Prachatice, HZS Prachatice, SZŠ a VOŠS České Budějovice – pracoviště Prachatice a ZŠ Vodňanská za pomoc s organizací akce, a sponzorům za věcné ceny do soutěže.

       Okresní soutěž mladých zdravotníků podporuje také Jihočeský kraj a Nadace rozvoje občanského sektoru.

       Obrovský dík patří všem dobrovolníkům, kteří nelitovali svého času a podíleli se na přípravě soutěže, ať už jako rozhodčí, figuranti nebo organizační pracovníci.

 

Text: Zuzana Pelikánová
Foto: Petra Fendrichová, Pavlína Mourycová

 

UMÍSTĚNÍ V KATEGORIÍCH:

 

1.stupeň

1.   ZŠ Vacov I
2.   ZŠ Vacov II
3.   MS ČČK Prachatice
4.   ZŠ Stachy
5.   ZŠ Zdíkov
6.   ZŠ Husinec I
7.   ZŠ Čkyně
8.   ZŠ Husinec II
9.   ZŠ Smetanova, Vimperk
10. ZŠ Vodňanská, Prachatice

 

 

2.stupeň

1.   MS ČČK Prachatice
2.   ZŠ Husinec
3.   ZŠ Zdíkov
4.   ZŠ TGM, Vimperk
5.   ZŠ Vacov
6.   ZŠ Smetanova, Vimperk
7.   ZŠ Národní, Prachatice
8.   ZŠ Čkyně
9.   ZŠ Šumavské Hoštice
10. ZŠ Stachy

 

{gallery}Jitka/rok2022/kveten/ckk{/gallery}  

 

 



{jcomments off}