Zastupitelstvo č. 1

 

Zastupitelstvo č. 1

 

 

      Tak mám za sebou své první zasedání Zastupitelstva města Vimperk, kterého jsem se účastnil jako zastupitel města. Po nezbytných formalitách, jsem obdržel průkaz zastupitele, přístupová hesla do sítě vimperského webu, který obsahuje všechny dokumenty, o které jsem dříve musel složitě žádat a další jiné dokumenty.

 

     Po složení slibů členů zastupitelstva došlo k tajné volbě starosty města. Byl navržen pouze jeden zastupitel, a to pí. Martanová. Přestože neměla protikandidáta a měla dopředu dohodnuté hlasy (výsledek hlasování: 13 pro a 4 proti), působila jako Karel Gott při udělování Zlatého slavíka, jen chybělo také dodat: „Tedy přátelé, toto jsem opravdu nečekala.“ Děkovná řeč, kterou z nervozity starostka četla z papíru, jejímu pohnutí odpovídala, tolik přeřeků jsem od ní ještě neslyšel.

 

      Po volbě starostky, došlo i na post místostarosty. V podstatě stejný formát, tedy jediný kandidát p. Kuncl s předem domluvenou podporou od STAN, Vimperáci 2018, ODS a Nevihnutí. Pan Kuncl byl nakonec zvolen 12 hlasy a 5 hlasů bylo proti, tedy nedostal hlasy opozice plus tam byla nějaká zášť zřejmě bývalého spolustraníka. Svou děkovnou řeč, kterou pronesl z patra, povýšil na úroveň děkovaček z udělování Oskarů Filmovou akademií. V závěru, když děkoval své rodině, sám sebe dojal a rozbrečel se. Jednalo se o zábavnou kulturní vložku, která byla sice trochu za hranou, ale přihlédneme-li k tomu, že kdyby pan Kuncl nebyl zvolen do funkce místostarosty, tak by musel buď složit mandát zastupitele, anebo si jít někam skutečně pracovat. Zřejmě si v té chvíli naplano uvědomil, že ho čekají další čtyři roky lehára, a potom lze pochopit i pláč. Osobně se domnívám, že nad výsledkem této volby, by spíš měli zaplakat lidé Vimperka.

 

      Pak došlo na volbu Rady města. Rada zůstala stejná, jen neúspěšného p. Petráška nahradil p. Sýs. Pan Hnažl a p. Samek dostali shodně 13 hlasů. Pan Sýs byl dokonce sympatický i někomu z opozice a proto dostal 14 hlasů.

hasici

      Při těchto vyhrocených emočních okamžicích, které volby provázely, nesmím zapomenout ani na jednotlivé bouřlivé potlesky, které nápadně připomínaly potlesky při Sjezdech KSČ. Následně došlo i k poděkování starostkou města panu Petráškovi za dlouholetou činnost pro město. Pan Petrášek ve své řeči nabídl svou spolupráci k mletí mouky, moc jsem to nepochopil, asi to bylo něco v tom smyslu, že kdyby připluli kapříci, tak by měl ještě taky zájem.

 

     Jsem rád za první smysluplné hlasování, kdy zastupitelé města jednomyslně schválili nákup nové cisternové automobilové stříkačky pro hasičskou jednotku JSDH Hrabice. Cena stříkačky s DPH je 8 505 090 Kč a z toho částka 4 000 000 Kč bude hrazena z dotací. Nutno podotknout, že velký podíl na vyřízení formalit okolo dotací mají pan Radovan Myslík z Hrabic, Martina Malíková z Odboru investic a v neposlední řadě bývalý starosta Pavel Dvořák, za kterého byla podána žádost o zařazení nákupu nové stříkačky do dotačního programu.

 

Toť vše podstatné, co mne zaujalo.

 

Ing. Milan Pešek
zastupitel města Vimperk

 

 


{jcomments off}