Jaká je priorita města Vimperk?

Vimperk: Radarové měření jako klíč k městským financím

Vimperk, malebné město na Šumavě, se dostalo do centra pozornosti nejčtenějšího média seznam.cz díky svému přístupu k výběru pokut za překročení rychlosti. Server, který si denně přečte přes 5.000.000 lidí udělal vedení města Vimperk nepěknou reklamu. Město Vimperk se totiž spoléhá na radarové měření rychlosti jako na důležitý zdroj příjmů pro svůj rozpočet.

V roce 2023 představovaly pokuty za rychlost až 12% celkového rozpočtu města, což je výrazně více než příjmy z daně z nemovitostí, které činily 6 milionů korun. Celkově město z pokut vybralo 39 milionů korun. Jan Tůma, tajemník městského úřadu, pro seznam.cz uvádí, že instalace radarů byla reakcí na stížnosti obyvatel Korkusovy Hutě, kde místní obyvatelé vyjádřili obavy o svou bezpečnost kvůli rychle projíždějícím autům.

Data: MFČR, seznam.cz

Vimperk původně používal pouze informační radar, který řidičům ukazoval jejich rychlost, avšak neaplikoval žádné sankce. S přechodem na úsekové měření však začal měřit rychlosti a vybírat pokuty.

Tento přístup vyvolává otázky o rovnováze mezi zajištěním bezpečnosti a finanční motivací města. Kritici tvrdí, že Vimperk může být příliš přísný a že se radar stává primárně nástrojem pro generování příjmů, nikoli pro zvyšování bezpečnosti. Naproti tomu městské úřady argumentují, že přísné měření je nutné pro udržení bezpečnosti na silnicích.

Kromě Vimperku, podobný přístup uplatňují i jiná města, jako například Říčany, které se rovněž zaměřují na optimalizaci výběru pokut za rychlost. V Říčanech byl dokonce proveden experiment ve spolupráci s Vysokou školou ekonomickou, aby se zjistilo, jak efektivně zvyšovat výnosy z pokut. Město Vimperk ale se žádnou univerzitou výnosy z radarů neoptimalizují, jen a pouze se v hornatém terénu snaží vydělávat na sebemenší nepozornosti řidičů, kdy kde ať jedete z jakéhokoliv směru jedete z kopce a tam se automobil sám velmi rychle dostane nad velmi malou toleranci 2 kilometrů v hodině. 

Diskuze o tom, jak by města měla správně používat radarové měření, je stále aktuální. Zatímco některé komunity vidí v radarovém měření cestu k větší bezpečnosti, jiní ho kritizují jako příliš tvrdý způsob, jak vybírat peníze od řidičů, kteří často ani nevědí, že překročili rychlost. Jak se situace vyvine dále, bude záviset na dalším veřejném diskurzu a možných regulacích, které by mohly vyvážit finanční a bezpečnostní aspekty radarového měření.

Radarové pokuty a zdravotní rizika: Kde je rovnováha?

V souvislosti s diskuzí o radarových pokutách ve Vimperku je podnětné přihlédnout k jiným statistikám, například k těm, které způsobují úmrtí v České republice. V roce 2023 zemřelo v souvislosti s dopravními nehodami 365 lidí, což je v průměru jeden člověk denně. Oproti tomu na kardiovaskulární choroby, ovlivněné životním stylem, zemřelo přibližně 30.000 lidí, což je přibližně 82 osob denně.

Tato čísla vyvolávají závažnou otázku: Jsme stejně přísní v potírání faktorů, které ohrožují naše zdraví, jako jsou cigarety, alkohol, nezdravé stravování a nedostatek pohybu, jako jsme přísní v regulaci dopravního chování? Zatímco město Vimperk a další obce vybírají vysoké pokuty za minmální překročení rychlosti v úsilí zvýšit bezpečnost na silnicích, zdá se, že stejně razantní opatření nejsou běžná v boji proti zdravotně riskantním návykům, které mají mnohonásobně vyšší dopad na mortalitu obyvatelstva.

Je tedy vhodné se zamyslet nad prioritami ve veřejném zdraví a bezpečnostní politice. Města jako Vimperk mohou mít významný vliv na bezpečnost svých občanů, ale je nutné si položit otázku, zda by se podobná energie neměla vynakládat také na prevenci zdravotních rizik spojených s životním stylem. Přístup k prevenci a penalizaci by mohl být vyváženější, pokud by se stejně důrazně řešily i každodenní hrozby pro zdraví, které zabíjejí pro ilustraci 82 x více lidí než dopravní nehody.

Tato debata je klíčová pro formování veřejných politik, které by měly adekvátně reflektovat skutečná rizika pro občany a spravedlivě adresovat všechny faktory, které ohrožují jejich zdraví a bezpečnost. Pomocí vhodně nastavených priorit a strategií by mohly být zároveň zvyšovány příjmy obcí a zlepšována kvalita života místních obyvatel.


-red-